MARRIOTT MARQUIS SAN DIEGO MARINA

ABOUT THE PROJECT

The San Diego Marriott Marquis & Marina Hotel wanted pre-function and ballroom space that reflected their “Cool, Coastal California” atmosphere and brandThe tvsdesign team executed the theme through simplistic, organic beauty and complex technology throughout project. Exemplifying the theme is the prefunction lighting installation that also serves as a public art piece. Highly engineered, the nebulous sculpture, which runs 27 ft. across and 57 ft. long, floats seamlessly with no visible connectors in a canopy and runs flush with the undulating soffit ceiling. It is accompanied by simple pendant lights that illuminate the texture and expanse of the piece with shadow play and glittering reflections of the crystal strands. The material and form create a sense of magnitude that harmoniously complements the space without breaking a tight budget. Officially considered a public art piece for the city, it is visible to both Marriott visitors, as well as to the public passersby as it glows through the double-height, clear glazed windows. The design was created for the sculpture specifically from a section of the La Jolla mountains, which are visible from the hotel property, as they appear reflected in the water. In addition, the project features a largely expanded event space featuring a complete design refresh that makes this San Diego hotel the most desired with one of the largest ballroom offerings on the West Coast.   

0
SQUARE FEET
San Diego
California
0
GUESTS PER BALLROOM
0
SQ FT BALLROOM

INSPIRED BY THE SAN DIEGO LANDSCAPE, IT’S AN ARTFUL SPACE THAT TRULY ENCAPSULATES “COOL, COASTAL CALIFORNIA”

DESIGN GOALS & STRATEGY

The client’s main goal was to elevate and enhance their current meeting space and transform it just in time for the summer of 2016. Taking the client’s goals, tvsdesign team created a stunning 2-level stacked ballroom, and more indoor space and outdoor space along the bay. To stay innovative, they incorporated a gigantic 16-foot video wall system and concentrated on large scale design elements with wow-factors. They wanted the design of the ballroom and meeting space to reflect the coastal San Diego landscape with its iconic coastline that captures a sense of fluidity and movement throughout. The designers centered the entire renovation and design around the Cool California Coast theme incorporating elements that were artful and upscale. Distinct details including undulating wave patterns were used to adorn the ceiling. The design also centered on clean, modern detailing throughout the public spaces using warm neutrals reminiscent of glimmering sand and surf. Water and natural fauna inspirations are seen in the pronounced accent colors in the carpeting, fabrics and artwork. Patterns and elements within the carpet capture the spirit and tranquility of water and showcase abstracted forms of kelp and coral. Materials used to emphasize the design concept including shell, art glass, wood veneers and stone.   

RESULTS

The result of the expansion is a stunning event space with a California cool vibe that continues to host the city’s largest events. The new meeting space has achieved LEED Silver Certification status which was part of the client’s goal. The expansion increased the meeting, indoor and outdoor event space to 280,000 sf witthe addition of the Marriott Grand Ballroom and Pacific Ballroom and two 36,000 sf ballrooms that can each accommodate 3700 guests. The San Diego Marriott Marquis & Marina now hosts events in the largest ballrooms in the on the West Coast. The ballroom on the first level boasts more than 19,000 sf of pre-function space, while the second-floor ballroom has nearly 27,000 sf. They are each outfitted with upscale, elegant finishes like walnut wood paneling and crystal beading alcoves. The new building which nicely complements the two towers is uniquely positioned on the waterfront with striking blue glass design, thus making use of the natural elements. A true standout feature which keeps this space continually booked is the wavelike glass ceiling that contains color-changing LED lights in textured glass tubes. By drawing inspiration from the San Diego landscape with its iconic coastline and capturing the sense of fluidity and movement throughout, the results are an artful space that truly encapsulates “Cool, Coastal California.”  

THE PROJECT TEAM