CHILDRESS KLEIN

ABOUT THE PROJECT

As a leading developer of modern and dominant buildings in the Southeast, the client sought to renovate their interior office space to better reflect the company’s personality to employees and clients while also opening the congested space to encourage employee interaction during the work day.

The buildings the client develops are clean, modern and have a sense of sophistication, and their headquarters needed to feel the same way. Upon arrival, they wanted to give visitors the sense that they’ve started the process of creating a building. Using clean lines and strong architectural moves, the space draws the eye to exterior views of the city where other buildings by the client are on display. By opening the floor plan, natural, crisp daylight floods the office and departments can intermix and collaborate in a progressive way. This clean, tailored aesthetic allowed for a quality and holistic feel from the plan to the furniture and then to the finishes themselves.

0
SQUARE FEET
0
SQUARE FEET
0
SQUARE FEET
0
SQUARE FEET

During construction, an unexpected challenge revealed itself

DESIGN GOALS & STRATEGY

The building was initially designed with sharp angles and several triangular niches. While good for private offices, this design could have been obsolete on the desired open floor plan. To keep the space efficient, the designer used the interior core to house conference rooms and privacy rooms and made the triangular niches small meeting rooms.

RESULTS

The exterior structural columns on the glass façade were in locations that blocked views once entering the space in vital locations. The designer used materiality to “trick” the eye to look away from the column and to a view on a side location. This can most dominantly be seen in the elevator lobby when facing the reception, where the finish changes from grey to white to guide the eye away from the column and into the view on the side of it.

During construction, an unexpected challenge revealed itself: the CAD drawings given to the designer were not structurally accurate. When it was determined the structural columns were not in the location they were presumed to be, a new layout was needed. To solve the problem quickly, workstations were moved and meeting rooms were adjusted to achieve the same goal. This was completed quickly and without ultimately affecting the desired design.

WORKPLACE LEADERSHIP