ATLANTA UNITED - TRAINING GROUND

ABOUT THE PROJECT

Atlanta United FC needed a home base that could fulfill a wide variety of needs—from those of its players and employees behind the team, to fans and community members.  The team vision of inclusion and excellence was chosen to guide design decisions for the facility, which serves as not just training grounds for the team, but also a home for the youth team, corporate workforce, and community events. The facility had to be an inspirational space for players, staff, visitors and supporters, and foster an open, collaborative environment. The resulting design supports the team by including room for training, sports medicine, nutrition, grooming, and more.

Marietta
Georgia
0
SQUARE FEET
0
ACRES
0
LOCKER ROOMS
0
SQFT DINING ROOM AND TERRACE

WE WANTED TO DESIGN A FACILITY THAT BROUGHT SOCCER TO LIFE

DESIGN GOALS & STRATEGY

The Atlanta United Football Club, Major League Soccer’s 22nd franchise, needed a home base that could fulfill a wide variety of needs—from those of the players and employees behind the team to fans and community members. tvsdesign was chosen to create state-of-the-art headquarters and a training facility that reflects the core values of its rising, tech-savvy and environmentally-focused fan base.

The team vision of inclusion and excellence was chosen to guide design decisions for the 30,000 SF facility, which would serve as not just training grounds for the team, but also a home for the youth team, corporate workforce, and community events. The facility needed to be an inspirational space for players, staff, visitors and supporters, and foster an open, collaborative environment. The client specified a need for spaces that would effectively support the team by including room for training, sports medicine, nutrition, grooming, and more. As a unique challenge, they also wanted the space to be flexible enough to host events for the community, from birthdays to office parties.

RESULTS

The designers created a custom facility from the ground up, with avant-garde amenities to make this training facility so much more than a locker room. The training gym was designed to be interconnected, featuring best-in-class equipment, a garage-door that opens to the fields, and a window from the second level for observers. There is a series of rooms dedicated to on-site sports medicine, including a physiotherapy room with exam tables, a hydrotherapy room, and a sauna. The first team’s locker room is located at the heart of the facility in an oval shape, with skylights, individual cubbies and a luxe, leather-topped bench running along the perimeter, giving the players a communal place to prepare for training or even get a haircut at the barber station. The dining area has an open kitchen and is created to train the players how and what to cook and eat.  Long communal tables allow the team to eat together. Part of the dining area serves as a hangout for the players to relax and spend time off of the field together. The lobby is a two-story open space with full windows facing the fields, and doubles as a private event space.

THE PROJECT TEAM